Kwetsbaarheid, vorm van zwakte of juist van kracht?

3 oktober 2016

Ik heb geen talent voor schrijven. Ik weet nooit zeker of iets met alleen een d of dt moet en ik vind het best lastig om mijn zwakke kanten te laten zien. En dus besloot ik blogs te gaan schrijven. En het eerste onderwerp is kwetsbaarheid.  Vraag mij niet waarom 😉

De meeste mensen hebben mijn filmpje wel gezien, waarin ik vertel dat de website ‘in de lucht is’ en je kans maakt op een gratis individuele coach sessie. Ik kreeg hier veel leuke en positieve reacties op. Een vriendin appte me zelfs dat “ik super leuk filmpjes in kon spreken”. Nou, het heeft behoorlijk wat voeten in de aarde gehad voordat mijn filmpje goed genoeg was om te plaatsen. Ik denk dat ik minimaal 50 ‘takes’ nodig had, de tekst had ik inmiddels al ingekort omdat het hele verhaal foutloos zeggen niet lukte, en nog was ik niet helemaal tevreden. Maar oké, het kon er mee door. En toen was de vraag: Heb ik het lef om ‘m te plaatsen? Of zal ik maar gewoon een leuk fotootje van hond Balou doen met tekst erbij? Ik besloot moedig te zijn, te oefenen met kwetsbaarheid en het filmpje dus maar gewoon te plaatsen.

bye-bye-perfect

Afgelopen jaren heb ik steeds beter geleerd mij kwetsbaar op te stellen. En, alhoewel ik er steeds beter in word, blijft het soms ook gewoon heel erg eng. Want als ik mezelf kwetsbaar opstel, kan ik makkelijker pijn gedaan worden.

Toch heb ik gemerkt dat het mij veel brengt. Door mij in vriendschappen kwetsbaarder op te stellen, ontstond er bijvoorbeeld meer verbinding. Ik merkte dat ik, doordat ik mijn gevoelens en emoties liet zien, anderen de kans gaf er voor mij te zijn. En dat was een belangrijk inzicht voor mij. Zo gaven vrienden mij bijvoorbeeld een knuffel of sloegen zij een arm om mij heen als ik verdrietig was. Iets wat daarvoor eigenlijk nooit gebeurde. Ik dacht dat dit te maken had met het feit dat ik niet van die ‘knuffelvrienden’ had, maar ik kwam erachter dat doordat ik mijn zachte kant meer liet zien, ik makkelijker benaderbaar was.

En alhoewel ik behoorlijk wat positieve ervaringen heb opgedaan door mij kwetsbaar op te stellen, blijft het voor mij, net als voor veel mensen, vaak lastig.  Waarom dan, zou je denken? Ik denk dat het te maken heeft met het gevoel van ‘schaamte’.

Schaamte is een vervelende emotie die je de angst geeft en het gevoel ‘niet goed genoeg’ te zijn. Je overtreedt je eigen waarden, normen, regels en ideeën die je (onbewust) belangrijk vindt. Maar, kloppen die normen, waarden, regels en ideeën eigenlijk wel? Wat als ze helemaal niet waar zijn?

Ik heb ervaren dat door over schaamte te praten, dit vanzelf verdwijnt. Schaamte gevoelens kunnen namelijk alleen blijven bestaan als je ze voor jezelf houdt. Dus maak ze bespreekbaar. Stel je kwetsbaar op en je zult ervaren dat mensen jou als sterk en moedig gaan zien. Daarnaast ga je ervaren dat je je vrijer voelt en gelukkiger wordt.

Ik vind het van ongelofelijk veel kracht en lef getuigen als mensen hun schaamte delen en hun ware gevoelens en emoties tonen.  Voor mij is de vraag of kwetsbaarheid een vorm van zwakte of juist een kracht is dan ook duidelijk. Ik vind mensen die dit doen moedig en krachtig.

Wil jij meer zelfvertrouwen krijgen? Of leren hoe jij je zachtere kant kunt laten zien zodat je meer liefde en verbinding gaat voelen? Wil jij vrolijker en gelukkiger door het leven gaan? Meldt je dan aan voor een individuele coach sessie bij Walk With Me.

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Kennismaken?

Direct aanmelden of meer informatie en advies nodig? Als je je gegevens achterlaat nemen we z.s.m. contact met je op.

    Naam*

    Email*

    Telefoon*