Dertigers dilemma’s?

23 oktober 2016

Na een fantastisch verjaardagsfeestje in de kroeg gisteren, dringt het nu pas echt goed tot me door. Ik ben 30 jaar.  Laten we zeggen dat ik nog even aan het idee moet wennen. Ik vraag me af waarom 30 jaar worden voor mij, en met mij voor vele anderen, toch wel een beetje een dingetje is.

Is het omdat mijn omgeving misschien wel verwacht dat ik nu ‘echt volwassen’ ben? Dat ik dingen moet gaan doen zoals een huis kopen en kinderen krijgen? Of verwacht ik dat van mezelf?

Zangeres en actrice Marlijn Weerdenburg, nu 33 jaar, heeft onlangs het televisieprogramma ‘Marlijn: de dolende dertiger’ gemaakt, waarbij ze vertelt over de dilemma’s die zij heeft nu ze een ‘dertiger’ is. Zo heeft ze last van keuze stress. Moet ze wel of niet trouwen? Wel of niet aan kinderen beginnen? Meer tijd in haar carrière stoppen of gaan reizen? Daarnaast wil ze alles en alles moet ook nog eens perfect..

In tegenstelling tot Marlijn heeft goede vriend Martijn (ook een ‘dertiger’) geen last van keuze stress. Hij is van mening dat de keuzes die je maakt altijd de beste keuzes zijn, omdat je ze maakt met de kennis die je op dat moment hebt. Daarnaast zijn weinig keuzes in het leven definitief dus het is prima om je later alsnog te bedenken. Dus spijt hebben van een keuze is altijd zinloos, aldus Martijn.

Heeft Martijn gelijk? Moet ik gewoon zien wat er op mijn pad komt en keuzes maken die op dat moment goed voelen? Worden ‘dertigers dilemma’s’ ons aangepraat?  Of wordt het tijd dat ik serieus ga nadenken? En moet ik dan misschien genoegen nemen met een man die niet helemaal aan mijn eisenlijstje voldoet, maar goed genoeg is, zodat ik ook ‘grote mensen dingen’ kan doen zoals een huis kopen en kinderen krijgen? En wat vind ik eigenlijk van trouwen? Wil ik dat überhaupt wel?

Ik heb niet alle antwoorden op bovenstaande vragen. Ik herken de druk die Marlijn voelt, maar ben het ook met Martijn eens.img_0732-3

Wat ik wel weet is dat één van de dingen die ik de afgelopen jaren geleerd heb, is dat de beste keuzes vaak de keuzes zijn die ik gemaakt hebt op basis van m’n  gevoel. Wat daar voor nodig is, is dat ik naar mijn intuïtie heb leren luisteren. Dit was in het begin best lastig! Maar hoe vaker ik het probeerde, hoe makkelijker het werd. Het is echt bijzonder om te merken dat mijn onderbewuste  eigenlijk veel meer ‘weet’ dan dat mijn ‘bewuste ik’ beseft!  Door hier steeds meer op te durven vertrouwen, merk ik dat het rust geeft en dat ik keuzes maak die echt bij me passen. Ik leef meer vanuit mijn kern en kom steeds dichter bij mezelf te staan. En dat maakt me, met of zonder man, koophuis en kind, een gelukkig mens.

Wil jij ook beter naar je intuïtie leren luisteren? Ervaren dat meningen van anderen minder belangrijk voor jou worden? Dat je daardoor keuzes maakt,  meer vanuit je gevoel,  waar je echt achter kunt staan?  Wil jij het leven gaan leven dat je altijd al gewild had? Meld je dan aan voor een individuele coach sessie bij Walk With Me.

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Kennismaken?

Direct aanmelden of meer informatie en advies nodig? Als je je gegevens achterlaat nemen we z.s.m. contact met je op.

    Naam*

    Email*

    Telefoon*